Mitä tarkoittaa jälkiperintä

Jälkiperintä alkaa, kun velallinen todetaan varattomaksi 

Olitko mukana perimässä saataviasi yhdessä muiden velkojien kanssa? Saitteko lopulta vain luun, puhtaaksi kalutun? 

Jälkiperintä alkaa siitä, kun ulosottomies toteaa velallisen varattomaksi laillisessa perinnässä. Erityisesti kuluttajilta ulosmitattaessa joskus velallinen todetaan varattomaksi. Ulosottomiehen tekemä varattomaksi toteaminen tarkoittaa käytännössä perinnän loppumista aivan riippumatta siitä, kuinka paljon velalla on vielä aikaa lopulliseen vanhenemiseen. Varattomalta ei voida periä mitään. 

Varaton tai kadonnut kuuluu jälkiperinnän piiriin 

Jälkiperintä tulee kyseeseen tilanteessa, jossa velallinen on todettu ulosottoviranomaisen toimesta virallisesti varattomaksi, eli mitään ulosmitattavaa omaisuutta tai tuloa ei ole. 

Ulosottomies tekee varattomaksi toteamisen kerran vuodessa. Tämä kuvio toistuu pahimmillaan vuodesta toiseen lopullisen vanhentumisen lähestyessä vääjäämättömästi. Jossain vaiheessa saattaa käydä niin, että into seurata velallisen taloudellista tilannetta hiipuu ja vuosien varrella saattaa käydä lopulta niin,että koko asia unohtuu. 

Jälkiperinnässä on kyse prosessista, jossa seurataan rutiininomaisesti velallisen varallisuustietoja, mm. pyytämällä ulosottovirastosta tilitystä velasta vuosittain. 

Hyvin monen ihmisen taloudellinen tilanne elää elämän aikana siten, että välillä on niukkuuden ja toisinaan taas runsauden kausia. Tällainen taloudellisen tilanteen muutos, jossa vanhan velan periminen aiemmin varattomaksi todetulta, onnistuu hyvinkin, voi mennä ohi, ellei tilannetta seurata säännöllisesti. 

Toinen tyypillinen tilanne, jossa velka kannattaa siirtää jälkiperintään on se, jos velallinen on suorittanut katoamistempun. Joissakin tilanteissa osa ihmisistä yrittää ratkaista ongelmansa poistumalla nopeasti takavasemmalle. Velallinen voi pakoilla perintää siten, että muuttaa paikkakunnalta tai siirtää kirjansa mielikuvitusosoitteeseen, eli paikkaan, josta häntä ei varmasti tavoita. Tällaisia haamuasukkaita asuu useammassa osoitteessa kuin luulisi. 

Jälkiperintä on usein vaivanarvoinen 

Olipa siis velallisesi varaton tai näkymätön, niin jälkiperintä kannattaa aina. Vaikka onkin olemassa mahdollisuus, että jälkiperintäkin osoittautuu turhaksi, paljon useammin on seurauksena se, että jokin osa velasta saadaan perittyä ennen velan lopullista vanhentumista. 

Jos perintä onnistuukin lopulta, niin palkitsee sitkeä odottaminen itsensä taloudellisesti, erityisesti, jos velkapääoma on vähänkään suurempi. Velan ollessa perinnässä, vaikka keskeytetyssäkin, kertyy pääomalle kaiken aikaa lain määräämä korko. Korkotuotto saattaa muodostua jopa merkittäväksi, koska korko lisätään velanpääomaan ja siksi korko kertyy myös korolle. 

On siis olemassa mahdollisuus, että sitkeä perintä palkitaan runsaskätisesti. Saattaahan velallinen joko voittaa lotossa tai saada sen monien unelmoiman ameriikan perinnön, jossa kaukainen sukulainen jättää yllättäen varoja niin paljon, että perijän elämä uhkaa mennä pilalle. Onneksi on jälkiperintä, joka ilmestyy paikalle ja tarjoaa perijälle hyviä sijoituskohteita, ilman takaisinmaksua. 

Koska velallisen tilanne voi siis muuttua vuosien mittaan merkittävästi, kannattaa perintätoimeksianto pitää voimassa, vaikka vastaan tulisikin vuosi toisensa jälkeen ulosottoviraston virallinen varattomaksi luokittelu. Varattoman periminen ei ole kiusaamista, vaan oikeutettua omien kotiuttamista, josta meidän ammattilaisemme pitävät parhaiten huolta. 

Jälkiperintä kannattaa antaa perintätoimistolle toimeksi, koska meidän henkilökuntamme ei turhaudu huolehtimaan siitä vuodesta toiseen. Näin ulosottoviranomainen pysyy tietoisena siitä, että jatkamme saatavasi velkomista varattomaksi toteamisesta huolimatta. 

Jos haluat huolehtia jälkiperinnästä ilman vaivannäköä, jätä se meidän huoleksemme. Voit olla yhteydessä meihin vaikkapa täältä tai mitä tahansa kanavaa käyttäen mistä meidät löydät. Haluamme tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen olla meihin yhteydessä.

 

Open chat
1
Hei! Miten voimme auttaa?