Julkiset hankinnat – 35 miljardin markkina

Juteltiin Väätäisen Tomin kanssa julkisten hankintojen markkinasta KTI webinaarissa ja tässä blogissa on lyhyt tiivistelmä siitä mitä käytiin läpi. Voit myös katsoa webinaarin kokonaisuudessaan ja löydät sen upotettuna tästä kirjoituksesta. Tomi on toiminut 13 vuoden ajan tässä kentässä, joten hän todella tietää mistä puhuu ja haluaa omalta osaltaan auttaa yrityksiä pääsemään paremmin mukaan tähän markkinaan.

 

Julkiset hankinnat

Vuositasolla 35 miljardin markkina, josta yrityksellä on hyvä mahdollisuus rakentaa itselleen toinen kivijalka, josta voi lähteä hakemaan merkittävää kasvua. Julkinen puoli on todella vakaa markkina, johon ei taantumat yms. juurikaan vaikuta negatiivisesti, vaan usein juuri päinvastoin ja siksi se melko turvallinen markkina kasvun kannalta.

 

Webinaaritallenne löytyy tästä!

 

Isoja kauppoja

Kaupat on pääsääntöisesti isoja ja riippuen alasta myös pitkiä sopimuksia. Siksi niihin tarjouksiin panostaminen voi tuoda ison osan yrityksen vuotuisista myynneistä kerralla ja jopa useaksi vuodeksi. Tämä taas vähentää myyntipainetta, joten yrityksellä on mahdollisesti hyvin tilauskantaa pitkäksi aikaa ja yritys pystyy samalla keskittymään myös yksityisen puolen markkinaan paineettomammin.

 

Kilpailutukset ja ostajat

Markkinoilla on paljon ostajia joka puolella Suomea, kuten esim. kaupungit, kunnat, oppilaitokset, valtion toiminnot, sairaanhoitopiirit, yms. ja nämä ovat luonnollisesti kaikki varmoja maksajia, koska operoivat julkisilla varoilla. Uusia kilpailutuksia aukeaa n. 50 kpl / päivässä tai n. 1500 kpl / kuukaudessa ja tällä hetkellä se tarkoittaa euromääräisesti n. 5 miljardin luokkaa auki olevia kilpailutuksia. Vuositasolla puhutaan jopa yli 35 miljardin markkinasta.

 

Mitä kannattaa tavoitella

Esimerkkinä yritys jolla tällä hetkellä yksityisellä puolella 100 000 eur liikevaihto ja oman alan hankinnat ovat julkisella puolella esim. 25 meur. Pystyt esimerkiksi osallistumaan 50% kilpailutuksista (12,5 meur) ja näistä potentiaalisesti voitat 1%, jonka kautta syntyy 125 000 eur liikevaihtoa. Näin olet luonut toisen kivijalan, jolla liikevaihtosi kasvaa yli kaksinkertaiseksi. Reaalisesti lähdetään tavoittelemaan 5-10% osumatarkkuutta, jolla samassa esimerkissä puhutaan 1,25 meur vaihdosta tuleville vuosille ja tällöin puhutaan jo erittäin merkittävästä kasvusta.

 

Miten päästä mukaan tähän markkinaan?

Ensimmäiseksi kannattaa mennä katsomaan kilpailutuksia Hilmaan (www.hankintailmoitukset.fi), josta löydät kaikki julkisen puolen kilpailutukset ja aluksi kannattaa kartoittaa vähän oman alan markkinaa, kuten esim. millaisia ostajia, mitä he ostavat ja millaisilla ehdoilla. Samalla näet kilpailutuksia ja esim. minkälaisia laatukriteerejä näiden osalta haetaan. Tämän jälkeen olet oletettavasti löytänyt oman alasi markkinat julkiselta puolelta ja ymmärrät niitä edes hieman. Ymmärrät mitä kilpailutuksiin osallistuminen konkreettisesti vaatii ja perusteella kannattaa miettiä että tarvitsetko apua jonkin asian osalta ja sitten vain lähdet rohkeasti mukaan – avulla tai ilman. Tämän jälkeen saat kokemuksia kilpailutuksista ja voit lähteä näiden pohjalta viilaamaan prosessia.

 

Kassan kierto ja kasvu             

Julkisella puolella maksuehdot ovat jonkun verran pidempiä (yleisesti 30-60pv), joten oman kassan ja kasvun kannalta varsinkin alkuvaiheessa kannattaa myös miettiä miten saa oman kassan kiertämään ja tähän hyvä ratkaisu on laskurahoitus. Laskurahoituksen kautta saat jo laskun lähetyksen yhteydessä sopimuksen mukaan (30-90%) koko laskun arvonlisäverollisesta summasta ja loppuosa tulee alkuperäisen eräpäivän mukaan, kun laskun vastaanottaja maksaa laskun. Näin varmistat oman maksuvalmiutesi liiketoiminnan kasvaessa ja voit keskittyä omaan ydinliiketoimintaan.

 

Jos tarvitset apua

Ota ensitilassa yhteyttä Tomiin joko LinkedInin kautta tai mene suoraan Tomin sivuille https://www.saless.fi/ ja Tomi konsultoi mielellään kaikkia tästä markkinasta kiinnostuneita. Jos olet kiinnostunut laskurahoituksesta, niin voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen matalalla kynnyksellä ja yhteystiedot löydät alta.

Tomin saat kiinni:

tomi@saless.fi
040 199 7171

Muut hyödylliset linkit:

Tarjouspyynnöt: www.hankintailmoitukset.fi
Tarjousdokumentit: www.tarjouspalvelu.fi
Ohjeita: www.saless.fi/nain-paaset-mukaan/

Kurssi: https://saless.teachable.com/p/julkiset-hankinnat-haltuun-perus

Markus Iltanen
Buukkaa tästä etätapaaminen kanssani!

 

 

Avaa chat
1
Hei! Miten voimme auttaa?