Tuliko annettua kaverille mukavan baari-illan jälkimainingeissa 500 euron vippi? Kaveri toki lupasi hoitaa sen takaisin heti seuraavana perjantaina, kun saa taas rahaa. Aika kului, kaveri muuttui entiseksi ja puhelinnumerokin on poistettu käytöstä.

Mitä tehdä? Voisiko sen periä ja kuka hoitaisi homman?

Periminen on usein mahdollista niissäkin tapauksissa, joiden kohdalla tulee ajatelleeksi rahaa jo menetettynä, tai kuten Leijonan luolan Kevin O ́Leary sanoisi: “Murhattuna”.

Perimiselle on kuitenkin pelisääntönsä, joita pitää noudattaa. Hyväksyttyihin menetelmiin ei sisälly prosenttiliikkeeseen kuuluvat mopopojat, jotka ajelevat tarvittaessa vespalla piha-asfalttiin mustia renkaita.

perintä

Mikä tekee saatavasta perintäkelpoisen?

Aloituksen tilanne on monille kovin tuttu. Raha meni, kuten ystävyyskin. Tällaisessa tilanteessa, niin mielellään kuin perintäyrityskin auttaisi uhria, ei perintä ole suoralta kädeltä mahdollista.

Perittävän saatavan ensimmäinen edellytys on se, että saatava on voitava todentaa. MIkäli velkasaatavan syntyä ei kykene todistamaan, on perintä mahdotonta. Saatavan laillisuus on kyettävä osoittamaan dokumentoidusti. Tällaisia tapoja osoittaa saatavan olemassaolo ovat mm. kirjallinen sopimus, lasku tai vuokrasopimus.

Eräs ongelma-alue on puhelinmyynnin kautta syntyneet saatavat. Voidaksesi periä puhelinmyyntinä syntynyttä saatavaa, sinun pitäisi kyetä osoittamaan, että keskustelukumppanisi on ollut varmuudella juuri se henkilö, joka saatavan on synnyttänyt, esimerkiksi tilaamalla yrityksenne tuotteita tai palveluja.

Rahan lainaaminen kaverille, vaatisi ollakseen perintäkelpoinen sen, että velasta on tehty jonkinlainen velkakirja, jonka molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet. Velkakirjan yhteyteen olisi myös hyvä liittää kuitti rahan siirtymisestä ystäväsi lompakkoon. Tällainen velka, yksityishenkilöiden välisenäkin, on mahdollista periä jopa ulosottoteitse, mikäli tarpeellista.

Tärkein yksittäinen tekijä on siis se, että saatavasta on olemassa lainvoimaiset dokumentit. Saatavan olemassaolo on kyettävä todistamaan samoin kuin se, ettei velallinen ole saatavaa hoitanut eräpäivään mennessä tai huomautusten jälkeen.

Riitautettua saatavaa ei voi periä

Toinen tärkeä asia on se, että saatava on riidaton. Toisin sanoen, vain sitä voidaan periä, mistä molemmilla osapuolilla on yhteinen näkemys. Riitautettu saatava, esimerkiksi reklamoitu lasku ei ole perintäkelpoinen.

Reklamointi, eli asiakkaan tyytymättömyyden osoitus tarkoittaa, ettei saatava ole kiistaton. Reklamointi, vaikka kiusallaan tehty, on aina hoidettava kuntoon, ennen kuin ryhdytään perimään saatavaa.

Yrityksen tulevaisuuden kannalta hyvin hoidettu reklamointi on mitä parasta markkinointia. Reklamointia ei kannata nähdä pelkästään asiakkaan “kiukutteluna”. Se on kaikesta ikävyydestään huolimatta myös mahdollilsuus päästä uudella tavalla ja tasolla kommunikoimaan oman asiakkaan kanssa. Hyvin hoidettuna reklamaatio tarkoittaa parhaimmillaan asiakassuhteen syvenemistä samalla, kun tyytyväinen asiakkaasi muuttuu yrityksesi “markkinointiagentiksi” jopa huomaamattaan.

Pidä perintätoimisto ajantasalla

Reklamoitu lasku on jätettävä lakimiehen hoitoon. Lakimies ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja neuvottelee toimeksiantosi mukaisesti asiakkaan kanssa asiasta. Jotta reklamoinnin hoitaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin, tarvitsee asiaa hoitava perintälakimies mahdollisimman tarkat tiedot asiakassuhteesta, myös siitä, haluatteko asiaksasuhteen jatkuvan.

Kun huolehdit siitä, että perintätoimistolla on aina ajantasainen tieto saatavistasi ja ennen kaikkea mahdollisista reklamoinneista, huolehdit samalla siitä, etteivät perintäkulut kasva kohtuuttomiksi. Normaalisti me otamme riskin, emmekä laskuta asiakkaalta perintäkuluja, jos perintä epäonnistuu. Jos lakimiehemme käy käräjäoikeudessa nolaamassa itsensä hakiessaan ulosottoa saatavalle, joka on riitautettu, on olemassa riski, että kulut lankeavat asiakkaalle. Pahimmassa tapauksessa käy niin, että odotettavissa oleva tulo muuttuukin kohtuuttomaksi menoksi.

Kun kaikki on kunnossa, paperit ja taustatiedot, on odotettavissa hyvä lopputulos. Suurin osa perittävistä saadaan kotiutettua yksinkertaisella kirjeellä, jonka lähettäjänä olemme me.

Muista että ei ole niin isoa tai pientä asiaa ettemme voisi sinua auttaa. Ota yhteyttä niin katsotaan mitä sinun saatavillesi voitaisiin tehdä.

1
Hei! Miten voimme auttaa?
Powered by